top of page
Post: Blog2 Post

Jandino Asporaat, comedian

"Op Curaçao is zoveel meer te beleven dan de resorts en standaard cafés en restaurants"

Jandino Asporaat had grote moeite met de reisbeperkingen als gevolg van de wereldwijde coronacrisis. Voor de coronacrisis reisde hij regelmatig naar zijn moederland Curaçao. Maar ook diverse andere bestemmingen over de hele wereld hebben zijn hart veroverd.

#sameneenkoninkrijk “Tijdens de coronatijd is bij mij het verlangen om te reizen behoorlijk gegroeid. Voorheen vloog ik bijna om de twee weken naar Curaçao, dat miste ik tijdens de lockdown enorm. In deze situatie sta je er veel meer bij stil dat reizen niet vanzelfsprekend is. Curaçao, Aruba en Sint-Maarten zijn hard getroffen door de coronacrisis. Daarom heb ik in samenwerking met Cordaid het initiatief #sameneenkoninkrijk opgezet, om zoveel mogelijk geld en goederen in te zamelen voor de eilanden. Daar heb ik me hard voor ingezet. Ik ben verschrikkelijk trots dat er in korte tijd ruim 1 miljoen euro is opgehaald. Niet alleen omdat er door dit hoge bedrag veel mensen geholpen kunnen worden, maar vooral omdat we dit samen als volk tot stand hebben gebracht. Heel veel mensen hebben een steentje bijgedragen door te doneren, koekjes te verkopen, veilingen te organiseren, noem maar op. Het geld gaat naar voedselpakketten en er wordt geïnvesteerd in de landbouw. Zo zorgen we er voor dat de lokale economie op de lange termijn wordt gestimuleerd en het welzijn van de bevolking wordt vergroot. In de toekomst wil ik me ook meer gaan bezighouden met toerisme. Tijdens mijn reizen naar Curaçao en Suriname zie ik zoveel mogelijkheden om enerzijds de lokale bevolking te steunen en anderzijds toeristen kennis te laten maken met de eilanden. Op Curaçao is er zoveel meer te beleven dan de resorts en standaard cafés en restaurantjes. Ga eens de deur uit, ontdek de natuur en de lokale gastronomie.”

Zuid-Afrika “Behalve naar de Caribische eilanden heb ik de afgelopen jaren behoorlijk wat verre bestemmingen bezocht, zoals de Verenigde Staten, Jamaica, Zuid-Afrika, Dubai en Qatar. Daarnaast worden de bestemmingen dichterbij huis, zoals Italië, Spanje en Turkije, niet overgeslagen. De meest memorabele reis was de reis door Zuid-Afrika. Dit land is werkelijk prachtig en heeft een bijzondere plek in mijn hart. Het voelde een beetje als thuis, een combinatie van Curaçao en Nederland. Je vindt er zoveel verschillende culturen op één plek. Het was een indrukwekkende en emotionele reis. Zo heb ik in de cel gestaan waar Nelson Mandela jarenlang opgesloten zat. Normaliter mag je als bezoeker de cel niet betreden, maar de bewaker kneep een oogje toe. Je voelt er nog steeds de strijd en emoties. Ook bezochten we de townships van Kaapstad met een fietstour. Iedereen, ook de locals, verklaarde ons voor gek omdat de townships gevaarlijk zouden zijn. Maar ik heb mij niet bijzonder onveilig gevoeld. Dat was wel het geval tijdens de safaritocht! Ik ben niet bang aangelegd maar ik was me er heel erg van bewust dat ik mij op het terrein van de wilde dieren begaf en zij mij zo konden aanvallen.”

Geen massa-excursies “Vakantie is voor mij even helemaal niets doen, relaxen en tijd met familie spenderen. Ik houd er niet van om massa-excursies te doen. Met z’n allen in de bus om allemaal naar het zelfde dingetje te kijken. Ik ga liever op zoek naar authentieke ervaringen, zoals bijvoorbeeld zo’n fietstour door de townships of ik ga uit eten bij lokale restaurantjes die de locals aanraden. Ik ga ook graag meerdere keren naar hetzelfde land op vakantie. Telkens een andere stad of route, om het land echt goed te leren kennen. Zuid-Afrika staat hoog op de lijst om nogmaals te bezoeken.” Kamperen op het strand “Ik ging pas op latere leeftijd voor het eerst op vakantie. Mijn eerste vakantie was op mijn negentiende met mijn vriendin naar Salou. Veel herinneringen aan vakanties toen ik nog op Curaçao woonde heb ik niet echt, hoewel ik nog goed weet dat ik weleens met mijn oom op het strand kampeerde. Dan vielen we onder de sterren in slaap met het geluid van de zee op de achtergrond. ‘s Ochtends plukten we het fruit van de bomen, werd er gevist in de zee en maakten wij zo ons eigen ontbijt, heerlijk! Rijkdom is voor mij niet de waarde van het materialistische goed wat je hebt, maar de liefde, warmte en de eenvoud die je om je heen hebt. Voor afgelopen zomer waren de plannen om eindelijk een keer naar Azië te gaan. We hadden een vakantie op Bali met het hele gezin op de planning. We hadden er zoveel over gehoord dat we dit graag zelf wilden ervaren. Helaas zijn de plannen door corona nu uitgesteld maar we hopen in de toekomst het eiland alsnog te bezoeken. Verder staat een camperreis door Canada nog hoog op mijn wensenlijstje. Hoewel ik echt niet van kamperen houd en al helemaal niet van campings, lijkt het me heel leuk om met een camper door Canada te trekken. Lekker de vrijheid om de natuur te ontdekken, geen vastgezet plan maar wel het comfort van een eigen plek.”

Comments


bottom of page