top of page
Post: Blog2 Post

Erik Mouthaan, correspondent


Als jongen droomde Erik Mouthaan al van New York en sinds 2006 woont hij er als correspondent. Recent verscheen zijn boek ‘New York, de gedroomde stad’, waarin hij op zoek gaat naar wat de ‘greatest city on earth’ zo uniek en verleidelijk maakt. Hij schetst aan de hand van zijn belevenissen en vele ontmoetingen met New Yorkers een heel open, eerlijk en fascinerend beeld van het echte leven in New York. Met humor en oog voor de absurditeit legt hij uit hoe het eraan toe gaat in de wereldstad.


Alle facetten van New York

“Lang geleden schreef ik al eens een boek over Barack Obama, maar dit boek is heel iets anders. Ik wilde eindelijk alle facetten van de stad waar ik van hou laten zien. Nederlanders hebben veel met de stad, voor corona kwamen er maar liefst 250.000 per jaar. Het boek is zeker geen reisboek vol met tips, maar echt mijn persoonlijke beeld. Ik wilde beschrijven dat in een anonieme wereldstad mensen veel om elkaar geven en het er met negen miljoen inwoners ook heel stil kan zijn. Ik ben veranderd door in New York te leven.”


Amerika is prachtig

”New York moet je gezien hebben, maar zeker ook andere bestemmingen in Amerika. Ik vlieg veel en ken het land inmiddels goed. De natuur is echt prachtig. Ondanks dat je in de Hamptons en op Coney Island bij New York stranden hebt kom ik graag in Miami. Omdat we in de winter vaak een pak sneeuw hebben in New York ga ik dan voor de zon naar Zuid-Florida. Detroit vind ik een kleinere Amerikaanse stad, die erg in opkomst is en Californië is natuurlijk top. Verder ben ik fan van Mexico. Maar dan niet van Cancun, Playa del Carmen en dat soort massale oorden. Er zijn veel mooie plekjes in Mexico. In Europa hou ik van onbekende Griekse eilandjes. Daar ga ik echt naar op zoek. Steden bezoek ik niet echt graag. Dat komt denk ik met name door de hectiek van New York.”


Voorstander van reisbureaus

“Als ik reis regel ik alles zelf. Dat is best wel uitzoekwerk. Ik ben echter een grote voorstander van reisbureaus. Vroeger al vond ik dat geweldig. Ze wisten alles, zochten alles voor je uit en hadden zo’n groot boek, Toeristiek, waar alles in stond. In Amerika vind je niet veel reisbureaus. Je hebt wel travel planners maar die zijn erg duur. Oh, heb je in Nederland ook persoonlijke reisadviseurs? En is het niet duurder? Dat is top. Ik zou daar zeker gebruik van maken. Nu kijk ik met name - zoals de meeste Amerikanen - naar mijn mijlen en punten en gebruik je die om te boeken. Ik ga binnenkort naar Nederland met mijn partner. Die kent Nederland nog niet. En omdat ik maar beperkt vrij kan nemen ben ik dan een echte toerist. Ik prop zoveel mogelijk in het beperkt aantal dagen dat we hebben. Zo doen we nu in een paar dagen zowel Den Haag als Amsterdam maar ook de Hoge Veluwe. Ik lijk wel een Amerikaan!”


De hapjes mogen terugkomen

“Vliegen vind ik niet vervelend. Ik vlieg nu weer zo’n twee keer per maand en ben niet bang of zo. Terwijl ik wel vaak slecht weer heb meegemaakt. Delta is mijn vaste maatschappij en wat me wel verbaast is dat de catering aan boord echt nog altijd minimaal is. Ik vloog pas naar Los Angeles: dat is toch vijf uur vliegen en de hapjes waren, onder het mom van corona, in geen velden of wegen te bekennen. Die mogen echt terug, haha!“


Tips in New York

“Ik probeer mensen altijd te adviseren de tijd zo goed mogelijk te besteden. Het is een immense stad en als je zonder plan rond gaat dwalen mis je eigenlijk veel. De highlights moet je natuurlijk altijd doen: Central Park, Times Square en het Vrijheidsbeeld. Een betaalde tour naar het Vrijheidsbeeld is iets wat ik kan aanraden. Duurder dan de gratis ferry maar anders ben je zomaar een dag kwijt, terwijl je het met een tour in drie uur doet. Je gaat in elk geval hele bijzondere mensen ontmoeten en plekken leren kennen. Net als ik bijna dagelijks doe. Dat is ook de basis van het boek. Een man die via een iPad wolkenkrabbers in het licht zet, een vrouw die illegaal is en toch een zaak met acht medewerkers runt en een rouwende man die nog steeds de stoffelijke resten zoekt van zijn broer die op 11 september 2001 als brandweerman omkwam. Ze komen er allemaal in terug.”


´New York De Gedroomde stad´

Erik Mouthaan

Verkrijgbaar bij alle (online) boekhandels

Comments


bottom of page