top of page
Post: Blog2 Post

Chatilla van Grinsven, professioneel basketballer


Chatilla van Grinsven is een van de meest succesvolle Nederlandse basketbalsters aller tijden. Ze woonde al op jonge leeftijd vijf jaar in Amerika en speelde er college en WNBA-basketbal en won talloze prijzen, waaronder het NCAA Conference-kampioenschap met Saint Joseph’s University uit Philadelphia. Ook in Europa was ze succesvol in grote basketballanden als Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië en Turkije. Toch kennen we haar vooral van het goed bekeken programma De Verraders (2021) en als deelnemer aan Expeditie Robinson 2022. Een tv-carrière ligt in het verschiet voor de goedlachse en sympathieke Brabantse.


Groot(s) in Amerika

“Van kleins af aan wilde ik al profbasketballer worden. Mijn vader was prof en door hem droomde ik ervan ooit in Amerika te spelen. Dat dit in 2008 lukte, nadat ik mijn havodiploma had gehaald, was geweldig. Ik was zestien en ging Communicatiewetenschappen en International Business studeren en met een sportbeurs basketballen voor het team van de Colorado State University. Het was heerlijk om aan de voet van de Rocky Mountains te wonen. Ik was jong en miste mijn familie wel, maar ging mijn dromen achterna. Ik vond Amerika geweldig! Elke week vlogen we naar een andere stad en ik heb voor de wedstrijden alle staten bezocht. Na 2,5 jaar Colorado verhuisde ik naar Philadelphia, waar ik in 2013 met de Saint Joseph’s University kampioen werd. Ons team is daar heel groot op de muur geschilderd. Mijn vader mocht door een longtransplantatie lange tijd niet reizen. Maar voor mijn kampioenswedstrijd mocht hij toch vliegen. Ik vond het geweldig dat mijn ouders erbij waren. Ik vloog ze in de armen na het behalen van het kampioenschap!”


Europese steden

Na Amerika voerde haar carrière naar grote basketballanden als Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjechië en Turkije. ”Allemaal anders, maar overal had ik een mooie tijd. Tsjechië ademde toen echt nog de sfeer van het oostblok uit met veel cultuur en historie.


In Frankrijk speelde ik in Bourges, bij de grootste club van het land en een van de grootste ter wereld, voor uitverkochte hallen met soms wel 30.000 toeschouwers. Toen echt ongekend voor vrouwenbasketbal. In Turkije speelde ik in Ankara bij Osmaniye en in Istanbul bij Galatasaray. Daar zat altijd veel emotie rond de wedstrijden. De voetballers van Galatasaray kwamen af en toe bij ons in de hal basketballen. Dat was altijd top. De gastvrijheid van de Turken zal me altijd bijblijven. Ze nemen je echt op als familie. In Italië heb ik geleerd dat je naast topsport ook van het leven kunt en moet genieten. De voorzitter zei na een overwinning gewoon ‘kom we gaan lekker eten en drinken’, haha. Dat was in Amerika echt not done! Daar stond alles in het teken van presteren.”


Favoriete vakantieland

“Vakanties regel ik eigenlijk altijd zelf, zeker als ik naar Amerika ga. Af en toe boek ik wel via een reisagent, dat is ook makkelijk. Op vakantie bekijk ik de eerste paar dagen de toeristische highlights, maar daarna ga ik zelf erop uit. Ik vind het leuk locals te ontmoeten en te spreken en het land echt te leren kennen. Mijn favoriete vakantieland is uiteraard Amerika. Het is zo divers. De natuur, de steden, de stranden. Ik ken Amerika goed, maar ik ontdek nog steeds nieuwe dingen. Los Angeles is absoluut mijn favoriete stad en bestemming. Door de mooie stranden, want daar houd ik van, maar vooral door de sfeer. Ik zou er ooit heel graag wonen. In Amerika kan ik gewoon over straat, hoewel ik in Philadelphia wel herkend werd. Voor een handtekening of foto maak ik altijd wel tijd.”


Expeditie Robinson

Chatilla is deelnemer aan Expeditie Robinson 2022 en speelt het spel open, eerlijk en fanatiek. Dat nemen niet alle kijkers haar in dank af. “Ach, ja. Dat is tv. Er wordt veel materiaal opgenomen en daarvan haalt natuurlijk maar een deel de uitzending. Er

wordt gemonteerd om spannende uitzendingen met goede kijkcijfers te maken en dat is prima. Het beeld wat soms van iemand in de media ontstaat na een uitzending klopt vaak niet helemaal met de werkelijkheid. Ik vind entertainment, ook door mijn tijd in Amerika, heel leuk. Ik wil ook zeker door met tv-programma’s. Om deel te nemen of te presenteren. Ook geef ik vaker lezingen voor bedrijven en sportclinics om de vitaliteit en teambuilding hoog te houden.”


Comments


Keys banner.jpg
Melia.jpg
bottom of page