top of page
Post: Blog2 Post

André Rieu, violist

"Liever niet luieren"


Reizen betekent voor Rieu voornamelijk onderweg zijn met zijn orkest. Ze geven wereldwijd zo’n honderd concerten per jaar en dat houdt in dat ze soms drie weken onderweg zijn: USA, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika. Tijd voor sightseeing hebben ze over het algemeen niet, maar soms is er een vrije dag tussendoor en dat probeert hij samen met zijn mensen leuke dingen te ondernemen.

"Ja dan ondernemen we met het orkest leuke dingen. Zo hielden we eens een beachparty met Kerstmis in Australië en in Hollywood hebben we de filmstudio’s bezocht. Zulke dingen worden vastgelegd voor de Engelse tv-serie ‘Welcome to my world’, binnenkort weer op AVRO-TROS te zien. Daar krijg je een kijkje achter de schermen. In mijn vrije tijd reis ik minder vaak, al ga ik wel elk jaar met mijn vrouw en (klein-)kinderen een paar dagen naar Rome, waar ik vanwege de rijke geschiedenis en de eindeloze hoeveelheid kunstschatten mijn hele leven niet uitgekeken zal raken.”


Liever niet luieren ”Ik kan moeilijk stilzitten, dus luieren is niet aan mij besteed. Maar met een rugzak door de woestijn zul je mij evenmin zien. Ik houd van een zekere mate van comfort. Als ik reis dan ga ik met mijn familie. Een aantal dagen bij de zee is heerlijk, maar niet te lang. Dan wil ik graag weer viool gaan studeren. Mijn ouders hadden vroeger een huisje in de Dordogne, daar gingen we vaak met z’n allen heen. Ik heb zes broers en zussen dus het was altijd heel gezellig. Vaak gingen mijn broertje Robert en ik op avontuur: stiekem zwemmen in een ijskoud riviertje in de buurt, vissen, fikkie stoken en meer van dat soort zaken. Echte kwajongens dus. Pas eind jaren tachtig ben ik voor het eerst ver weg geweest met het Maastrichts Salon Orkest, naar Chicago. Het voelde echt als wereldreis en machtig om zo ver van huis op te treden.”


Lang vliegen noodzakelijk “Vliegen is natuurlijk de snelste manier om in verre landen te komen. En vliegen op zich vind ik niet onprettig. Maar de lange tijden die je daarvoor op vliegvelden moet doorbrengen, zijn natuurlijk minder aangenaam. Ik ben altijd blij als ik met mijn orkest en crew – in totaal 110 mensen – veilig op de plaats van bestemming ben aangekomen. Daarom verheug ik me na twee jaar pandemie weer zo enorm op de concerten op het Vrijthof! Dan reist ‘de hele wereld’ naar ons toe, in plaats van omgekeerd. Ik zou overigens nergens anders ter wereld willen wonen dan in Maastricht. Het is een heel internationale stad vanwege de centrale ligging, de EU zag er ooit het levenslicht. Aan het eind van onze straat is de grens met België, in een half uur ben je in Duitsland en binnen drie uur per trein of auto in Frankrijk en Engeland. Maastricht heeft alles wat mijn hartje begeert, dus ik hoef geen villa aan het Gardameer of penthouse in Manhattan. ‘Home is where the heart is’, zeggen de Engelsen en ze hebben helemaal gelijk!”


Anthony Hopkins Eén van de meest indrukwekkende gebeurtenissen vond plaats in Wenen. We speelden er een compositie van acteur Anthony Hopkins. Ik ontmoette hem voor het eerst in Maastricht en bewonderde hem al in zijn filmrollen. Ik voelde me enorm vereerd toen ik hem aan de telefoon kreeg en hij me vertelde, dat hij maar aan één persoon dacht om zijn wals ten gehore te brengen. Een onvergetelijke ervaring! Een andere persoon waarvan ik onder de indruk was is Queen Elizabeth. Na een concert in Londen, waar ik samen met een aantal andere artiesten voor haar mocht optreden, mocht ik haar de hand schudden na de show.


Dol op Maastricht en Nederland Ons land is klein maar zo divers en elke provincie is uniek. Ik raad altijd iedereen aan Nederland te bezoeken. Ik ben dol op polderlandschappen, grote meren als de Westeinderplassen, maar ook op Amsterdam. Maar ik ben ook wel chauvinistisch: Maastricht is echt enig in zijn soort! Het is de oudste stad van Nederland en je vindt er sporen van elke periode uit de vaderlandse geschiedenis: restanten van een Romeins badhuis, prachtige middeleeuwse kerken, kazematten uit de tijd van Napoleon, maar ook het hypermoderne Bonnefanten Museum. Daarnaast talloze gezellige restaurants en cafés, een schitterende natuurlijke omgeving met de Sint Pietersberg waar ik - als ik thuis ben - geregeld ga wandelen met mijn vrouw.


Optredens André Rieu treedt in alle uithoeken van de wereld op maar natuurlijk ook dicht bij huis. De Nederlandse concerten in 2022 zijn op:

  • 7 tot en met 10 juli, Maastricht (Vrijthof)

  • 14 tot en met 17 juli, Maastricht (Vrijthof)

  • 21 tot en met 24 juli, Maastricht (Vrijthof)

  • 29 tot en met 31 juli, Maastricht (Vrijthof)

  • 16 tot en met 18 december, Maastricht (MECC)

  • 7 januari 2023, Amsterdam (Ziggo)

Kaartjes zijn beschikbaar op andrerieu.com. Voor fans die graag een concert in Europa bezoeken zijn er speciale arrangementen beschikbaar op andrerieu.com/nl/travel.


Comments


Keys banner.jpg
Melia.jpg
bottom of page