top of page
Post: Blog2 Post

Sterrin Smalbrugge, reptielendeskundige

"Ik wil sowieso nog een keer op alligatorjacht in Florida"


Sterrin Smalbrugge is ecologe en herpetologe (reptielendeskundige). Ze presenteert haar eigen tv-programma Reptielengek op Videoland en presenteerde de educatieve Grote Reptielenshow in Nederlandse theaters. Daarbij schreef ze twee kinderboeken over reptielen: Het Grote Reptielenboek en Sterrin’s Reptielenreis. Als het weer kan gaat Sterrin binnenkort weer de theaters in met haar tweede theatertour, Sterrin's Repielenreis.


Heb je je reislust van huis uit meegekregen? “Jazeker, reizen zat er bij mij van jongs af aan al in. Mijn beide ouders houden ook enorm van reizen. Ze hebben altijd, ondanks hun zeer beperkte budget, geprobeerd om ons zoveel mogelijk van de wereld te laten zien. Wij gingen heel vaak naar Oost-Europa op vakantie: Kroatië, Tsjechië, Roemenië, Hongarije. Mijn ouders vonden het belangrijk dat we niet alleen maar aan het zwembad lagen, maar dat we ook kastelen bezochten en de lokale mensen en de cultuur leerden kennen. Tegenwoordig ga ik alleen nog op reis met een doel. Dat kunnen verschillende doeleinden zijn. In Marokko ga ik bijvoorbeeld reptielen en andere dieren uit putten redden. Die vallen daar in en komen er niet meer uit.”

“Maar ik reis ook regelmatig om onderzoek te doen, ik heb voor mijn master twee theses geschreven. Voor eentje ben ik in Zuid-Afrika gaan wonen en voor de andere heb ik onderzoek in Ivoorkust gedaan. Ook ga ik op reis om documentaires te maken. Bijvoorbeeld voor een documentaire voor een organisatie die ik samen met Jason Savage heb opgericht, The Conservation Front, in Bali. En voor Videoland heb ik een